ponedjeljak, 1. lipnja 2020.

Proširene vene na nogama


Hladna voda prija venama

Potpuno zdrave vene na nogama imaju samo malobrojni. Plavičaste vene koje se vide, a često i bole, ili natekle noge, predstavljaju široko rasprostranjenu pojavu.
Od različitih tegoba ove vrste - od onih najlakših, kao što su popucali kapilari, pa do lakših i težih oblika proširenih vena - pati oko 90 odsto ljudi. Tegobe se posebno pojačavaju tokom toplog vremena.

Nasljedni faktor
Kada je reč o nastanku, glavnu ulogu nesumnjivo igra genetska predispozicija. Zbog toga ponekad varikozne promene na nogama razvijaju čak i dobro utrenirani sportisti. Dodatnim faktorima rizika smatraju su prekomerna težina i nedovoljno kretanje.


Kako nastaju:
Uzrok oboljenja vena, između ostalog, često predstavlja i genetski uslovljena slabost vezivnog tkiva. Ona dovodi do toga da naročito vene u nogama slabije podnose pritisak krvi koja na njih djeluje iznutra. Posledicu predstavljaju karakteristične proširene i izuvijane vene.Šta doprinosi ovoj pojavi:
Formiranju proširenih vena idu na ruku određeni faktori, u koje spadaju nedovoljno kretanje i dugo sjedenje za stolom, jer se mišići nogu pri tom gotovo uopšte ne koriste. Za nastanak proširenih vena često su, međutim, krive i profesije u kojima mora relativno nepomično da se stoji - npr. frizeri, kelneri i prodavci.

Plivanje vrlo pozitivno utice na sprečavanje pojave proširenih vena.


Šta može da se dogodi
Ako venski zalisci ne funkcionišu kako treba, nastaje sve veći pritisak na odgovarajući dio oboljele vene. Vene se zbog toga šire, a protok krvi se sve više usporava. U uznapredovalom stadijumu tečnost prodire u okolna tkiva, pa dolazi do upala, edema, nastanka otvorenih rana, a u najgorem slučaju i do tromboze.

Preduprijedite problem

1 Naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom podstiče protok krvi kroz vene i jača ih. Ujutru treba noge naizmjenično tuširati toplom i hladnom vodom, pri čemu se završava hladnim mlazom.
Uveče se preporučuje da se kada do koljena napuni hladnom vodom i da se pet-deset minuta po njoj energično gazi.

2 Crvena vinova loza ublažava otoke. Aktivna materija iz ove biljke može se naći u obliku tableta ili kao gel za utrljavanje.

3 Divlji kesten jača zidove vena - ekstrakt ove biljke može se naći u kapsulama ili u sastavu gelova za utrljavanje.

4 Kretanje. Trčanje, šetnja, klizanje na ledu ili hodanje na skijama predstavljaju dobru vježbu za funkciju venskih zalizaka. Jednostavna vježba u sjedećem položaju sastoji se u tome da obje pete odižete od poda i ponovo spuštate.


Manje promjene na venama mogu da se liječe sklerozacijom. Ona se vrši ubrizgavanjem aktivne supstance koja iznutra zatvara ugroženu venu. Organizam zatim ovu neprokrvljenu venu u roku od nekoliko mjeseci naprosto sam razgrađuje. Najpoznatija metoda za uklanjanje većih proširenih vena naziva se striping. Vrši se tako što se uvodi sonda, za koju se oboljela vena pričvršćuje i zatim njome vadi. Tu su i tzv. termičke tehnike (spaljivanje vena), koje uz pomoć laserskih zraka ili radio-talasa u oboljeloj veni proizvode toplotu i na taj način je zatvaraju. Mada možda djeluje bolno i opasno, ova intervencija je za pacijenta bezbolna, jer se izvodi pod lokalnom anestezijom, pacijent odmah poslije nje može da ustane, a već sutradan i da se vrati na posao. Prednost termičkih terapija je to da ih tijelo bolje podnosi, da rane brže zarastaju i da ima manje nuspojava kao što su fleke i podlivi na koži. Pored toga, nakon ove vrste tretmana rijeđe dolazi do recidiva, odnosno do pojave novih proširenih vena.

Poslije operacije
Nakon obavljene operacije ne treba puno mirovati. Preporučuje se kretanje da bi mišići djelovali kao pumpa i podstakli protok krvi kroz noge. Nakon operacije se, međutim, oko tri nedjelje ne smije izlagati suncu ili vještačkom ultravioletnom zračenju, da bi se izbegle neželjene pigmentacione fleke. Pored toga, nakon intervencije mora jedan dan da se nosi kompresivni zavoj, a oko nedjelju dana elastična čarapa.


Elastične čarape
Nošenje elastičnih čarapa se i inače preporučuje prilikom većih opterećenja za vene, kao što su dugo stojanje, sjedenje ili putovanje, ukoliko osoba ima slabije vene. Kompresija, naime, mehanički podstiče povratak krvi u srce. Pritisak steže vene koje su izgubile elastičnost i na taj način spriječava zastoj i vraćanje krvi, nastanak edema, a naravno i najopasniju pojavu – trombozu. Elastične čarape mnogi izbegavaju iz estetskih razloga, ali u današnje vrijeme postoje veoma lijepi modeli za žene i potpuno neupadljivi za muškarce.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.