subota, 14. siječnja 2012.

Koenzim Q10 u zaštiti srca i krvnih sudova


Nedostatak koenzima Q10 u organizmu može da izazove kardiovaskularna oboljenja kao što su povišen krvni pritisak, aterosklerozu i slabljenje srčanog mišića.
Ubrzan životni tempo, zagađen vazduh, nezdrava ishrana, nedovoljna fizička aktivnost i stres, ubrzavaju proces starenja, poboljšavaju fizičku kondiciju, štite organizam od bolesti i vraćaju mladalačku energiju ističe se KOENZIM Q10 – takozvani vitamin mladosti.
 

Značaj Koenzima Q10 u zaštiti  srca i krvnih sudova

Konezim Q10 sadrži sve ćelije organizma. Ova supstanca ima esencijalan značaj za biohemijske i biološke procese. Koenzim Q10 inicira proces stvaranja energije u mitohondrijama u kojima se iz hrane stvara ATP gorivo. Ima važnu ulogu u procesima stvaranja i prenosu energije, te je neophodan za normalno odvijanje svih životnih funkcija. Nedostatak koenzima Q10 moež dovesti do narušavanja energetske ravnoteže na ćelijskom nivou, a samim tim i do funkcionalnih poremećaja. Neka klinička istraživanja pokazala su povezanost između manjka koenzima Q10 i nastanka kardiovaskularnih bolesti kao što su slabljenja srčanog mišića, hipertenzije, ateroskleroze pa čak i infarkta srca.

Doze ovog koenzima kreću se od 10 do 200 mg dnevno, u zavisnosti da li se uzima preventivno ili ciljano.

Prirodni izvori koenzima Q10 su skuša, losos, sardina, goveđe srce i jetra. Kako se hranom unose veoma male količine koenzima Q10, najbolju nadoknadu pružaju dodaci ishrani. Do tridesete godine, organizam ga proizvodi u dovoljnoj količini, ali starenjem se smanjuje proizvodnja ovog koenzima i zato je neophodno da se unosi putem hrane ili dodataka hrani.

Preporuke

Blagotvorno dejstvo koenzima Q10 ispoljava se postepeno. Ponekad treba da protekne i nekoliko nedelja da bi se osetili njegovi efekti. Ukoliko se povoljno dejstvo primeti ranije, nekoliko dana nakon početka uzimanja preparata sa koenzimom Q10, to je dokaz da u organizmu postoji deficit ove supstance. Pošto se postigne zadovoljvajući nivo energije u organizmu, preporučuje se uzimanje koenzima Q10 u količini 10-30 mg dnevno, kako bi se sprečio njegov nedostatak.

Trudnice i dojilje bi pre terapije ovim konezimom trebalo da se posavetuju sa svojim lekarom.
kardio.net

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.