ponedjeljak, 9. srpnja 2018.

KOLESTEROL - TEGOBE


Kolesterol je paradoksalan: svima je potreban no neke ljude može usmrtiti. Kolesterol - mast koja nastaje prirodnim putem, daje svoj doprinos životno važnim funkcijama organizma kao što su stvaranje novih stanica, izolacija živaca i proizvodnja hormona. Jetra stvaraju sav kolesterol koji je organizmu u uobičajenim uvjetima potreban, ali buduć: da se ova voštana tvar nalazi u svim proizvodima životinjskog podrijetla, unosite je u organizam kac god jedete meso ili mliječne proizvode. U osoba koje su genetski predodređene na tegobe s kolesterolom, prehrana bogata zasićenim mastima glavni je uzrok visoke razine kolesterola.

U krvotoku kolesterol se veže s molekulama bjelančevina da bi se dobile razne vrste takozvan i - lipoproteina. Lipoprotein visoke gustoće (HDL) je gusta, kompaktna mikročestica koja prenosi suvišn! kolesterol u jetra, gdje se on mijenja i izbacuje kroz žuč. Lipoprotein niske gustoće (LDL) je veća, manje zgusnuta čestica koja obično ostaje u organizmu Lipoproteini vrlo niske gustoće (VLDL) su moleki e koje prenose trigliceride - kemijske spojeve koji pohranjuju masne kiseline, bitan izvor energije za organizam.



Količina kolesterola u krvotoku ne bi bila tako značajna da nema njene povezanosti s različitim bolestima srca i krvnih žila. Opasnost od dobivanja tih bolesti složena je i ne ovisi samo o tome koliko kolesterola, nego i koju vrstu kolesterola imate u krvi. Općenito govoreći, LDL - tzv. »loš kolesterol« povezuje se s većom opasnošću od umiranja uslijed koronarnih srčanih bolesti; HDL - ili »dobar kolesterol« povezuje se sa smanjenom opasnošću. No opasnost od tegoba sa srcem i krvnim žilama kojoj predstavlja visoka razina LDL kolesterola uvelike razlikuje od osobe do osobe.
Točnije, LDL kolesterol je ona vrsta koja se uvlači u stijenke arterija, pokrećući upalnu bolest poznat u kao ateroskleroza; osobe s aterosklerozom su opet podložnije srčanim bolestima, moždanom udaru i ostalim poremećajima srca i krvnih žila. Unatoč tome, većina ljudi s visokim kolesterolom nikadi zapravo ne oboli od srčanih bolesti, a većina pacijenata koji dobiju srčani udar nema nepmodnošljivo visoku razinu kolesterola. Budući da nitko ne može sa sigurnošću predvidjeti kod kojih osoba s visokim kolesterolom će se pojaviti srčane bolesti, igrajte na siguro i  držite razinu kolesterola pod kontrolom.
Simptomi
Visoka razina kolesterola u krvi nema očiglednih simptoma, no može predstavljati faktor rizika za druge bolesti koje imaju prepoznatljive simptome, uključujući anginu pektoris, aterosklerozu, srčane bolesti, visok tlak, moždani udar i druge tegobe s krvotokom.
  • Meke, žućkaste kožne izrasline ili oštećenja po imenu ksantomi mogu ukazivati na genetsku predodređenost nesposobnosti organizma da normalno prerađuje kolesterol i trigliceride.
  • Gojaznost i dijabetes mogu biti povezani s visokom razinom kolesterola.
  • Kod muškaraca, impotencija može biti posljedica toga što su arterije zahvaćene prevelikom količinom kolesterola.
Obratite se liječniku
  • ako otkrijete meke, žućkaste izrasline na sebi ili djeci. Morali biste se raspitati za pretrage kojima se ustanovljuje predodređenost na visoki kolesterol.
  • ako vam se pojave simptomi ateroskleroze, angine pektoris ili srčanih bolesti, poput bolova u donjem dijelu nogu, zatajenja bubrega, vrtoglavice, nestabilnog hoda ili nejasnog govora. Bilo koja od ovih tegoba može biti u vezi s visokom razinom kolesterola u krvi, a svaka od njih zahtijeva medicinsku intervenciju.
Uzroci
Problem visokog kolesterola određen je uvelike faktorom sreće genetske lutrije. Neke obitelji genetski su obdarene niskom ukupnom razinom kolesterola ili visokom razinom HDL kolesterola bez obzira na prehranu ili način života. Druge obitelji boluju od raznih nasljednih poremećaja koji znatno povećavaju opasnost od visokog kolesterola; među ovim poremećajima prevladavaju oni koji su isto tako povezani sgojaznošću i dijabetesom. Osobe s takvom genetskom predispozicijom koje jedu hranu bogatu zasićenim mastima vrlo će vjerojatno imati visoku razinu kolesterola u krvi.
S pozitivne strane gledano, osobe koje energično vježbaju, poput trkača na duge staze, obično imaju visoku razinu HDL kolesterola. Prije menopauze žene obično imaju višu razinu HDL kolesterola od muškaraca iste dobi. Budući da neki istraživači zaključuju da estrogen može podići razinu HDL ili »dobrog« i VLDL kolesterola istovremeno smanjujući LDL kolesterol, liječnici mogu odvagnuti moguće blagotvorne učinke kad budu razmatrali mogućnost nadomjesnog hormonskog liječenja žena u postmenopauzi.
Liječenje
Savjeti vašeg liječnika glede smanjenja kolesterola vjerojatno će biti ponavljanje riječi nutricionista i većine praktičara alternativne medicine: usvojite zdrav način prehrane s malo masti i kolesterola, smanjite tjelesnu težinu, redovito vježbajte i ako pušite, prestanite.
Prevencija
  • Držite tjelesnu težinu pod kontrolom.
  • Jedite mudro svaki dan - ne više od 300 mg kolesterola i neka udio masti u vašim dnevnim kalorijama ne prelazi 30 posto.
  • Vježbajte nekoliko puta tjedno - energično ako možete, no i umjerena tjelovježba je bolja od nikakve.
  • Ako pušite, prestanite.
  • Pratite svoj napredak. Povremeno dajte da vam vaš liječnik ili dobar laboratorij izmjeri razinu kolesterola u krvi. Kućni pribor za testiranje, kao i mnoge zdravstvene naprave za široku potrošnju, općenito je nepouzdan.
UČINITE ZDRAVU HRANU SVOJIM SAVEZNIKOM
Osobe koje su genetski predodređene na tegobe s kolesteroiom morale bi slijediti preporuke svojega liječnika u vezi s prehranom. Mi ostali trebali bismo biti u stanju nadzirati razinu kolesterola pomoću cilja koji smo si sami postavili, a to je da udio masti u dnevnim kalorijama ne premašuje 30 posto. Ako dobro poznajete hranu koju jedete, možete rzlikovati prijatelja od neprijatelja. Kao prvo, smanjite potrošnju crvenog mesa, osobito iznutrica, zbog toga što sadrži veliku količinu zasićenih masti i kolesterola. Ne jedite previše peradi i izbjegavajte kožicu; u piletini ima manje zasićenih masti nego u crvenom mesu, ali ipak sadrži znatnu količinu kolesterola. Većina ribe sadrži manje masti i kolesterola od crvenog mesa. Većina školjkaša također sadrži malo masti, pa premda sadrže puno kolesterola, većina ljudi ih pretpostavlja crvenom mesu i peradi. Kad god je moguće, manje trošite proizvode od punomasnog mlijeka, majonezu, čokoladu, tropska ulja te hidrogenizirana ili djelomično hidrogenizirana ulja ili masti poput margarina.
Kod kuhanja, zamijenite zasićene masti koje su krute pri sobnoj temperaturi, poput maslaca i margarina, tekućim jednostruko nezasićenim mastima poput maslinovog, repičinog ili lanenog ulja. Postoje dokazi da trošenjem umjerenih količina jednostruko nezasićenih masti - koje se nalaze u vrstama hrane kao što su orasi, sjemenke i avokado - možete zapravo sniziti LDL kolesterol. Izbjegavajte tropska ulja poput palminog ili kokosovog; ona ne sadrže nimalo kolesterola, ali su bogata zasićenom masti. Jedete li grožđe, možete pospješiti snižavanje-kolesterola u krvi, zahvaljujući flavonoidnim spojevima u njegovim kožicama. Za kuhanje i začinjanje salate potražite ulje od sjemenki grožđa - koje se dobiva cijeđenjem sjemenki grožđa nakon prešanja grožđa za vino.
Ograničite se na tri jaja tjedno: jedno žumanjce sadrži gotovo cjelokupnu preporučenu dnevnu dozu kolesterola. U vitamine, minerale i hranjive tvari koje su poznate po svojim svojstvima snižavanja kolesterola ubrajaju se vitamini E,C, A (beta karoten), L-karnitin, pantetin, krom, kalcij, bakar i cink. Da bi vam jelovnik ostao raznolik, pokušajte uključiti rižine mekinje, artičoke, gljive šitake i feferone - za sve se njih vjeruje da pomažu pri snižavanju kolesterola.
Konačno, birajte onu hranu koja sadrži vlakna topiva u vodi, koja pružaju izvrsnu zaštitu od visokog kolesterola u krvi. Na popisu vrsta hrane bogatih vlaknima nalaze se grejp, jabuke, grah, sušeni grašak i si.; ječam, mrkva, kupus i zobeno brašno.
Kinesko ljekovito bilje
Tradicionalni kineski iscjelitelji liječe razne oblike kroničnih srčanih bolesti, zajedno sa čimbenicima poput visokog kolesterola, akupunkturom i ljekovitim biljem među kojim puno rabe dvornik (Polygonum multiflorum). Budući da kinesko ljekovito bilje gotovo uvijek djeluje u kombinacijama, a ne zasebno, trebali biste se posavjetovati s osposobljenim travarom radi odgovarajućeg recepta.
Liječenje ljekovitim biljem
Vrlo tražen lijek za suzbijanje visokog kolesterola je gugulipid (Commiphora mukul), ekstrakt drveta mukul mire iz južne Indije. Sposobnost gugulipida da kontrolira razinu kolesterola i triglicerida uspoređuje se sa sposobnošću nekih sintetičkih lijekova, uz tvrdnje da snizuje razinu LDL kolesterola i povisuje razinu HDL kolesterola bez popratnih učinaka.
Drugo ljekovito bilje na glasu zbog svojih svojstava snižavanja kolesterola uključuje lucernu ili alfalfu (Medicago sativa), kurkumu (Curcuma onga), azijski ginseng (Panax ginseng) i grčku piskavicu (Trigonella foenum-graecum). Mogli biste se također posavjetovati s liječnikom koji drži prehranu važnom glede blagotvornih učinaka tab eu fitosterola. Fitosteroli su biljni spojevi slične građe kao i kolesterol koji učinkovito blokiraju ulazke kolesterola u jetra.
Psihomatsko liječenje
Smatra se da stres pridonosi povišenom kolesterolu, pa tehnike opuštanja koje suzbijaju stres mogu pomoći pri snižavanju razine kolesterola. Progresivno opuštanje s vizualizacijom je nešto što možete iskušati bilo gdje, bilo kad. Mogli biste isto tako iskusiti liječenje masažom, jogu, meditaciju ili bio feedback.
Prehrana
Osnovna pravila prehrane kod snižavanja kolesterola su jednostavna: izbjegavajte zasićene masti i kolesterol u hrani. Stručnjaci preporučaju prehranu u kojoj na masti ne otpada više od 30 posto vaših dnevnih kalorija.; neki kažu i 20 posto. Zasićene masti proizašle iz proizvoda životinjskog podrijetla i tropskih ulja trebale bi biti svedene na najmanju noguću mjeru, pa izbjegavajte jesti hranu prženu u puno ulja i pozorno provjerite etikete s podacima na pakiranoj hrani. Jedite više povrća, voća i žitarica, koji ne sadrže kolesterol, a gotovo ni masti, a bogati su vlaknima.
Vjeruje se da češnjak (Allium sativum) i luk {Allium cepa) snižavaju kolesterol, ali razlikuju se mišljenja o tome koliko biste ih trebali jesti da biste imali koristi. Nema opasnosti kažemo li da što ga više jedete, po mogućnosti sirovog, bolji je i učinak. 
Konvencionalna medicina
Za osobe kojima je razina serumskog kolesterola u rasponu između visoke i granične - oko 40 posto muškaraca i čak viši postotak žena - promjene u prehrani i načinu života mogu smanjiti razinu kolesterola ili je držati u poželjnim okvirima. Ako vam je razina kolesterola blizu 240 ili iznad, možda neće biti dovoljno prilagoditi prehranu i način života. Umjesto toga, liječnik će vam možda propisati prirodni program za snižavanje kolesterola koji se temelji na dodatku prehrani bogatom vlaknima, poput mekinja ili afričkog trpuca ili umjetno proizvedenog sredstva za snižavanje kolesterola.
Od mnogih raspoloživih lijekova za snižavanje kolesterola, članovi skupine statina - lovastatin, simvastatin i pravastatin - ubrajaju se među raširenije i češće propisivane lijekove. Oni djeluju tako da blokiraju enzim koji jetra koriste da bi proizvela kolesterol. Većina pacijenata ih dobro podnosi iako su skupi i katkad mogu izazvati neželjene popratne učinke poput upale jetre. Za neke ljude druga mogućnost je niacin (vitamin B3), ali da bi bio djelotvoran, mora ga se uzimati u velikim količinama. On je često i lijek koji se slabo podnosi te može izazvati popratne učinke kao što su crvenilo kože i nadraženost želuca. Proizvodi niacina s odgođenim oslobađanjem mogu svesti popratne učinke na najmanju moguću mjeru, ali uvijek se moraju uzimati pod liječničkim nadzorom.
Postupak pročišćavanja krvi nazvan LDL afereza može pomoći osobama s teškim genetskim poremećajima kolesterola. U nekoliko sati, krv se izvadi iz tijela, kemijskim putem pročisti od LDL kolesterola i zatim vrati u tijelo. Tretmanima svaka dva do tri tjedna može se smanjiti prosječna razina LDL kolesterola 50 do 80 posto, no oni stoje mnogo vremena i novca.
Alternativni načini liječenja
Alternativni terapeuti nude cijeli spektar prirodnih načina kontrole razine kolesterola. Svi se mogu primjenjivati zasebno, a mnogi usporedno s liječenjem lijekovima. Sljedeći popis oblika liječenja pomoći će vam da izmijenite i poboljšate svoj vlastiti program. Da biste bili mirni, obavijestite liječnika ako upotrebljavate bilo koje sredstvo ili metodu alternativnog liječenja i neka to bude prije nego što ih počnete miješati s lijekovima koji su vam propisani.
Dijagnostički postupci
Laboratorijski test za određivanje razine kolesterola u krvi sada je rutinski dio većine sistematskih pregleda. Kad vam analiziraju krv, u pravilu ćete dobiti tri nalaza izražena u miligramima po decilitru: jedan za ukupni ili serumski kolesterol, jedan za HDL kolesterol i jedan za trigliceride. Često će biti uključen i nalaz LDL kolesterola, kao i brojka koja ukazuje na odnos ukupnog kolesterola i HDL kolesterola.
Prvi čimbenik koji valja razmotriti je razina vašeg serumskog kolesterola. Ukupni kolesterol ispod 200 smatra se zdravim i bezopasnim. Razine kolesterola između 200 i 240 smatraju se graničnima, a razina od 240 ili više definitivno je visoka. HDL kolesterol kod muškarca trebao bi iznositi više od 35, a kod žene više od 45. Sto se tiče LDL kolesterola - opasne vrste - idealna razina bila bi ispod 130; između 130 i 160 granična je razina, a iznad 160 visoka. Vaša razina triglicerida morala bi biti ispod 200. Konačno, kod odnosa ukupnog kolesterola prema HDL kolesterolu, što je brojka niža, tim bolje. Kod muškaraca prosjek je 4,2 do 7,3; kod žena je prosjek 3,9 do 5,7. Općenito, dobar je bilo koji odnos ispod 4 (što znači da imate više HDL-a u usporedbi s ukupnom količinom kolesterola).
Način života
Dokazi govore da iako tjelovježba sama ne može sniziti ukupni kolesterol, umjereno vježbanje nekoliko puta tjedno može pospješiti podizanje razine; HDL kolesterola u mnogih ljudi. Energičnim vježbanjem možete podići razinu HDL-a još i više iako u nekom trenutku sportaši očigledno dosegnu HDL plato.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.