ponedjeljak, 22. srpnja 2013.

Hrana za srčane bolesnike

Najvažnije u ovoj dijeti je da se ograniči unos masnoća, posebno zasićenih (masno meso, masni mlečni proizvodi, hrana pržena na ulju), koje povećavaju holesterol i rizik od srčanog ili moždanog udara. Preporučuje se 25 odsto dnevnog unosa kalorija iz masnoća, manje od sedam odsto dnevnog unosa kalorija iz zasićenih masti, i ne više od 200 miligrama holesterola na dan (koliko ima u otprilike 60 grama sira).



MANjE MESA, VIŠE RIBE

Zasićene masnoće u ishrani mogu se smanjiti ograničavanjem količine mesa i masnih mlečnih proizvoda. Birajte nemasne varijante tih namirnica. Zamenite većinu životinjskih masti sa nezasićenim masnoćama, najbolje mononezasićenim uljima kao što su maslinovo, laneno ili kikiriki ulje.

TLC dijeta uključuje mnogo ugljenih hidrata, povrća, voća, niskokaloričnih i nemasnih mlečnih proizvoda, ribe, ćuretine i piletine (bez kožice).

Autori TLC dijete tvrde da pridržavanjem ovakvog načina ishrane za šest nedelja može da se snizi nivo lošeg (LDL) holesterola za 8 do 10 odsto. Takođe, ovom dijetom gubi se od jednog do dva kilograma nedeljno, što je u stvari i najzdravija metoda mršavljenja.

TABELA ISHRANE

- Nemasno crveno meso, piletina, ćuretina, riba, mahunarke: ne više od 150 grama na dan

- Jaja: ne više od dva žumanca nedeljno

- Nemasno mleko i mlečni proizvodi: dva do tri puta na dan (šoljica mleka ili jogurta sa malo masnoća; 30 gr posnog svežeg kravljeg sira ili nemasnog običnog sira)

- Voće: dva do četiri puta na dan (1 komad voća, jabuka, pomorandža, banana, ili pola šoljice voća iz konzerve, ili jedna šoljica bobičastog voća, lubenice, ili 3/4 šoljice voćnog soka)

- Povrće: tri do pet puta na dan (jedna i po šoljica sirovog zelenog povrća; 1 šoljica kuvanog ili svežeg povrća; 3/4 šoljice nemasne supe od povrća)

- Integralni hleb, žitarice, testenina, pirinač: 6 - 9 puta dnevno (1 tanka kriška hleba; 1/2 peciva ili celo ako je malo; 30 gr žitarica; 1/2 šoljice kuvane testenine, pirinča ili drugih žitarica; 1/2 šoljice kuvanog krompira)

- Masnoće i ulje: 6 - 8 puta na dan (1 kašičica maslinovog ili kikiriki ulja; 1 kašičica kukuruznog, sojinog ili suncokretovog ulja); dve supene kašike orašastog voća ili semenki, 1 kašičica nemasnog majoneza

- Slatkiši i kolači: Samo ako imaju manje masnoća i šećera

Svježi začini

Oni su zdrava zamjena za sol, a sol sadrži 2.400 miligrama natrija u samo jednoj kavenoj žličici. To je veća količina natrija nego što biste smeli unesti u organizam tokom čitavog dana, ako želite voditi računa o svom krvnom tlaku. Dakle - jasno je zašto su svježi prirodni začini mnogo bolja opcija.

Svjež isjeckani luk i ruzmarin odlično se slažu uz krumpir, peršin se slaže uz juhu ili uz jaja, žalfija ide odlično uz meso, majčina dušica se može dodati u kokice. Ovi prirodni začini također su bogati antioksidantima, tako da dodatno štite vaše srce od potencijalnih srčanih bolesti. Ako se ne možete lišiti soli, bolje je da koristite morsku sol, a možete je i miješati (i tako ublažiti) sa drugim začinima.

Preporučljivi su i makrobiotički začini koji su veoma ukusni i dodaju slanoću - šoju i tamari. Oni se mogu stavljati u salate, ili dodavati u kuhana jela, pred kraj kuhanja.

Niskokalorični i nemasni jogurt

Mnogi ljudi vole ovu namirnicu, konzumiraju je uz doručak ili kao užinu. Sadrži kalcij i kalij - minerale koji snižavaju krvni tlak.

Bijeli luk

Ovo povrće neki vole, neki ne, ali jedno je sigurno - bijeli luk ima bitnu ulogu u snižavanju lošeg kolesterola. Da biste postigli dobar efekt, trebate pojesti nekoliko režnjeva dnevno.

Maslinovo ulje

Ovo ulje bogato je nezasićenim masnoćama, koje mogu sniziti nivo kolesterola kada zamjene zasićene masnoće u vašem načinu ishrane. Važno je svako smanjenje unosa zasićenih masnoća (koje se nalaze u siru, putru i masnom mesu). Dobre zamjene su hrana sa maslinovim uljem (salate i jela koja se prže na ovom ulju), avokado, orasi i drugi izvori nezasićenih masnoća, naročito mononezasićenih masnoća. Maslinovo ulje ima i druge prednosti - sadrži polifenole, koji sprečavaju loš kolesterol da se lijepi na stijenke arterija. Iako je ovo ulje nešto skuplje od suncokretovog, ipak treba biti dio vaše kuhinje. Na zdravlju se ne štedi.

Bademi

Kada odrasle osobe jedu oko 30 grama ovih koštunjavih plodova dnevno, nivo lošeg kolesterola im se smanjuje za 13 do 20 posto. Svi koštunjavi plodovi su zdravi i hranljivi, ali bademi su naročito dobri za srce, jer sadrže dosta vitamina E. Ovaj antioksidant snažno djeluje u prevenciji arteroskleroze. Također su dobar izvor kalcija. Ako ne volite sirove bademe, probajte ih malo zapeći u pećnici, to će im smanjiti gorčinu i poboljšati ukus.


Mrkva

Istraživanje na Harvardu pokazalo je da je vrlo korisno jesti svakoga dana pola šalice mrkve. Ta količina snižava rizik od dijabetesa kod žena za čak 27%.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.