petak, 23. studenoga 2012.

Masline za zdravo srce


S posljednjim "pomicanjem sata" i proljepsanjem vremena, svi drzimo otvorene prozore u uredima i polako razmisljamo o ljetu.I ukusnoj hrani koju donosi ljeto!

Primjerice, ima li ista bolje od domace svjeze rajcice s par kapi maslinovog ulja?

To je vrlo snazno voce. Da, rajcica je to zasigurno. Ali ovaj put se zapravo  radi o maslini. A dva istrazivanja navode i zasto bismo svi trebali obratiti vise pozornosti na to malo snazno voce.

Kao prvo, radi se o tome sto tih par kapi maslinovog ulja dnevno mogu uciniti za Vase srce. Tih par kapi ne samo da poboljsavaju okus ionako vec preukusne rajcice, nego mogu uciniti i veliku korist za zdravlje Vaseg srca ako ih konzumirate svakodnevno.

Istrazivanje koje je ukljucilo znanstvenike iz pet razlicitih europskih sveucilista, otkrilo je da dnevna doza maslinovog ulja moze povecati razinu antitijela koja djelovanjem na oksidirani LDL (lipoprotein male gustoce) kolesterol smanjuju rizik od stvrdnjavanja arterija i bolesti srca.

Nije lose za malo ulja, zar ne?

Prava akcija potjece od polifenola koji se nalaze u maslinovom ulju. Vec su brojna razlicita istrazivanja dokazala da polifenoli imaju anti-dijabetska i protuupalna svojstva. Medjutim, u ovom najnovijem istrazivanju otkrivena je veca razina antitijela koja pomazu zdravlju srca kod onih sudionika koji su konzumirali vise polifenola.

Drugo istrazivanje je, doduse ne o ovom vocu, ali daje sliku o tome koliko je snazna cijela ova biljka. To istrazivanje je otkrilo da je ekstrakt lista masline vrlo ucinkovit u tretiranju visokog krvnog tlaka. Stovise, dokazano je da moze biti jednako ucinkovit kao uobicajeni lijekovi.

Sudionici istrazivanja pokazali su znacajan pad krvnog tlaka nakon 8 tjedana konzumacije 500 mg ekstrakta dva puta na dan. Takdjer su pokazali i pad razine triglicerida.
Izvor: dr. Christine O'Brien

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.