četvrtak, 25. listopada 2012.

Tromboflebitis


Tromboflebitis podrazumeva pojavu tromba i inflamatorne reakcije zidova površinskih vena.


Uzrok nastanka

Tromboflebitis je čest u sklopu simptomatologije varikoziteta donjih ekstremiteta, naročito kod osoba ženskog pola. U patogenezi tromboflebitisa bitni su oštećenje endotela zidova vena, usporenje krvotoka i hiperkoagubilnost krvi, a sve to nastaje kod npr. varikoziteta, trauma vena, dugotrajnog ležanja u krevetu, uzimanja oralnih kontraceptiva, septičnih stanja i malignih infiltracija zidova vena.

Klinička slika

Inflamatorne (zapaljenske) promene se najčešće zapažaju u varikoznim venama na butinama i potkolenicama. Trombozirani i inflamatorni deo vene je indurisan (otvrdnuo), pa se i palpira kao otvrdnuće u vidu olovke ili konopca, koje je bolno, dok je koža iznad vene edematozna ( otečena) i eritematozna ( crvena). Telesna temperatura je povišena. Posle nekoliko dana tromboflebitis regredira, a zaostaje masa od vezivnog tkiva u zahvaćenom segmentu vene (fleboskleroza). Recidivi su česti.
Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, dermatološkog pregleda.
Lečenje

Primenjuju se nesteroidni antireumatici, salicilati i inhibitori agregacije trombocita, a antibiotici su indikovani samo kod septičnog tromboflebitisa. Lokalno se primenjuju heparinski i heparinoidni preparati. Obolela noga se zavija kompresivnim zavojem. Svakako treba sanirati sve faktore koji pospešuju nastanak tromboflebitisa.

stetoskop.info

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.