srijeda, 24. listopada 2012.

Tromboflebitis

Thrombophlebitis migrans
Thrombophlebitis migrans (phlebitis saltans) je redak oblik recidivantnog površinskog tromboflebitisa, koji može zahvatiti male i velike vene po celom telu, a često je udružen sa drugim bolestima.


Uzrok nastanka
Smatra se da je reč o alergijsko - hiperergijskoj vaskularnoj reakciji na različite faktore, npr. na lokalne bakterijske infekcije, na tumorske antigene i sl. Bolest se dosta često javlja kod obolelih od karcinoma pankreasa, pluća i prostate, od leukemije, gihta, limfoma i trombangitis obliterans - a.

Klinička slika
Najčešće su trombozirani delovi površinskih vena nogu, trbušnog zida, bokova i ruku, uglavnom kod mlađih osoba i osoba srednjih godnina. Trombozirani i inflamatorni deo vene je indurisan (otvrdnuo), pa se i palpira kao otvrdnuće u vidu olovke ili konopca, koje je bolno, dok je koža iznad vene edematozna ( otečena) i eritematozna ( crvena). Bolest uz recidive i zahvatanjem čas jedne, čas druge vene, može trajati mesecima i godinama. Vene unutrašnjih organa (slezina, mezenterijum) takođe mogu biti zahvaćene, ali ne nastaje embolija.

Dijagnoza
Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, dermatološkog pregleda.

Lečenje
Lečenje se sprovodi nesteroidnim antireumaticima, eventulano sistemskom primenom kortikosteroida. Lokalno se primenjuju heparinski i heparinoidni preparati. Potrebno je lečiti lokalne infekcije antibioticima i prekinuti pušenje.

stetoskop.info

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.