nedjelja, 14. listopada 2012.

Mitralna insuficijencija


Mitralna insuficijencija je srčana mana nastala neadekvatnim zatvaranjem mitralnog otvora putem mitralnih kuspisa, zbog čega u sistoli dolazi do vraćanja – regurgitacije krvi u levu pretkomoru.Uzrok nastanka
Najčešći uzročnici mitralne regurgitacije su prolaps mitralnog zaliska i disfunkcija papilarnih mišića u okviru ishemijske bolesti srca. Mogući etiološki činioci su i reumatska groznica, koronarna bolest, dilatacija leve komore, kalcfikacija mitralnog prstena, hereditarna oštećenja vezivnog tkiva, kongenitalne anomalije, ruptura hordi i papilarnog mišića, i dr.


Klinička slika
Ova mana se najčešće godinama dobro toleriše, posle čega se ispoljava pojavom zamora i različitim stepenima dispneje (otežano disanje). Pri znatnom smanjenju minutnog volumena javlja se izrazita malaksalost, umor i iscrpljenost. Mitralna insuficijencija u koronarnoj bolesti ispoljava se i tipičnim bolovima u grudnom košu ili pojavom akutnog srčanog udara. Simptomi u prolapsu mitralnog zaliska su često u vidu palpitacija, atipičnih boova u grudnom košu, dispneje, umora i anksioznosti.


Dijagnoza
Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog nalaza (holosistolni šum tipa regurgitacije), rendgenografije pluća i srca, EKG-a, ehokardiografije, kateterizacije srca.


Lečenje
Lečenje je hirurško – rekunstrukcioni zahvati na mitralnom zalisku kod koga je to moguće ili ugradnja mehaničke ili bioproteze.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.