nedjelja, 14. listopada 2012.

Hronična venska insuficijencija


Hronična venska insuficijencija je posledica ponavljanih dubokih venskih tromboza i tromboflebitisa pa se naziva i postflebitički sindrom. S obzirom na to da je povećan pritisak u venskom sistemu najvažniji poremećaj u ovoj bolesti, pojedini autori je nazivaju i hroničnom venskom hipertenzijom.


Klinička slika
U hroničnoj venskoj insuficijenciji, kao posledica ponavljanih dubokih tromboflebitisa, dolazi do ireverzibilnih promenama na venama u vidu opstrukcije i destrukcije valvula (zalistaka). Krv pri stajanju prelazi kroz perforantne vene u površinski venski sistem. Usled povećanog pritiska, vremenom dolazi do rupture manjih površinskih vena i subkutanih hemoragija, koje se vremenom pretvaraju u pigmentovane površine. Kasnije se javlja atrofija kože, otok, fibroza, limfna staza i otvraju se venski ulkusi koji teško zarastaju. Pacijenti se žale na bol, otok i težinu u nogama. Obim ekstremiteta je povećan, male povrede kože teško zarastaju i prisutne su trofične promene na koži.

Dijagnoza
Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, pregleda, dopplera, pletismografije, flebografije.

Lečenje
Terapija se sastoji od nošenja elastičnih čarapa, podizanja nogu kada je to moguće, brižljivije nege kože i, ako je to potrebno, dermatološke nege. U težim slučajevima preporučuje se hirurška terapija. Za ublažavanje tegoba primenjuju se lekovi sa flebotomičnim i vazoprotektivnim dejstvom. Ukoliko dođe do venskih ulceracija primenjuju se antiseptičke i antibiotske solucije i sredstva koja podstiču zartastanje rana.
stetoskop.info

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.