nedjelja, 14. listopada 2012.

Endokarditis


Endokarditis
Infektivni endokarditis (IE) predstavlja zapaljenski proces na srčanim zaliscima i drugim strukturama srca izazvana infektivnim agensima.


Uzrok nastanka

Kao infektivni uzročnici javljaju se bakterije, gljivice, rikecije, kao i mešane infekcije prilikom intervencija u usnoj duplji, iz gornjih disajnih puteva, digestivnog u urinarnogenitalnog sistema. IE je česta komplikacija urođenih i stečenih srčanih mana, operacija na srcu i krvnom sudovima, kao i kod imunodeficijentnih stanja i uživaoca droge.

Klinička slika

Akutni oblik počinje naglo, kao sepsa, sa visokom temperaturom, groznicom, kod osoba koje su prethodno bile relativno zdrave. Ubrzo se javljaju komplikacije kao što su embolije, razvoj srčane insuficijenije, multiple petehije ( crvene tačkice) po koži. A kod IE desnog srca  – zapaljenja i apscesi pluća.
Subakutni oblik počinje simptomima opšte infekcije, kod osoba koje su već srčani bolesnici. Najčešće se žale na povišenu temperaturu, zamor, anoreksiju, slabost, gubitak u težini, pospanost, stanje slično gripu, glavobolju, bol u zglobovima, grozničavo stanje, otežano disanje, bol u grudima, lupanje srca, bol u trbuhu, u predelu bubrega, krv u mokraći. Drugi način započinjanja subakutnog IE povezan je sa razvojem komplikacija kao što su embolije moždanih arterija  sa hemiplegijom (oduzetost polovine tela), infarktom bubrega ili slezine. Pri pregledu pada u oči bleda boja kože i vidljivih sluzokoža ili boja bele kafe, sa promenama na koži u vidu petehija.


Komplikacije
Najteža komplikacija je srčana insuficijencija, zatim nastajanje apscesa u miokardu, miokarditis, perikarditis, embolije, gljivične aneurizme.


Dijagnoza
Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, auskultatornog nalaza, hemokuture, ultrazvuka, laboratorijskih analiza.


Lečenje
Cilj lečenja je eradikacija infekcije što se postiže antibiotskom terapijom ili kada to ne uspeva, hirurškom terapijom. 

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.