subota, 7. travnja 2012.

SRČANI BLOKOVI (Blokovi srca)


Blok srca predstavlja usporenje električnog provođenja kroz atrioventrikularni čvor (AV čvor) koji leži između atrija i ventrikula.

Blok srca se može stepenovati kao blok I., II. ili III. stepena, ovisno o tome je li provođenje prema ventrikulima blago produljeno, povremeno (intermitentno) produljeno ili potpuno (kompletno) blokirano.

U srčanom bloku I. stepena svaki električni impuls stiže iz atrija u ventrikule, ali usporeno zbog prevelikog usporenja električnog impulsa u AV čvoru. Taj problem električnog provođenja ne izaziva simptome. Srčani blok I. stepena čest je među dobro treniranim atletama, adolescentima, mladim odraslim osobama i među ljudima sa visokom aktivnošću nervusa vagusa. Ipak, to se stanje također javlja u bolesnika sa reumatskom groznicom, sarkoidozom srca, a može biti i lijekovima izazvano. Dijagnoza se postavlja kad se na EKG-u nađe produljeno provođenje.

U srčanom bloku II. stepena ne dopire svaki električni impuls iz atrija u ventrikule. Taj blok ima za posljedicu da srce kuca sporije ih nepravilno. Neki oblici bloka II. stepena mogu napredovati (preći) u srčani blok III. stepena.

Srčani blok III. stepena predstavlja stanje u kojem su potpuno blokirani svi električni impulsi koji putuju od atrija prema ventrikulima, pa električni impulski nastaju u AV čvoru ili samim ventrikulima (frekvenciju i ritam srca kontroliraju AV čvor ili komore). Bez podražaja iz normalnog srčanog izvorišta (sinoatrijalni čvor - SA čvor) ventrikuli kucaju vrlo sporo, obično manje od 50 udaraca/ min. Srčani blok III. stepena je ozbiljna aritmija koja može utjecati na sposobnost crpne funkcije srca. Nesvijest (sinkopa), vrtoglavica i naglo zatajenje srca česte su pojave u tom stanju. Ukoliko je frekvencija ventrikula brža od 40 otkucaja u minuti simptomi nisu tako izraženi, ali se mogu javiti zamor, niski krvni pritisak u stojećem položaju te zaduha (dispnea). AV čvor i ventrikuli nisu samo neadekvatno spore zamjene prirodnog izvorišta električnog impulsa, nego često odašilju nepravilne i nepouzdane električne impulse.

Liječenje

Srčani blok I. stepena ne zahtijeva liječenje čak i u slučaju ako je uzrokovan bolešću srca. Neki oblici srčanog bloka II. stepena mogu zahtijevati ugradnju umjetnog elektrostimulatora srca. Srčani blok III. stepena gotovo uvijek zahtijeva ugradnju umjetnog elektrostimulatora srca. Privremeni elektrostimulator može se koristiti u hitnim slučajevima kao zamjena dok se ne ugradi trajni. Većina bolesnika treba umjetni elektrostimulator za ostatak njihova života, premda se katkada pojavljuje normalni ritam srca nakon oporavka od osnovne bolesti kao što je to npr. srčani udar (infarkt miokarda).

 izvor: www.vasdoktor.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.