subota, 7. travnja 2012.

Cor triatum dexter


Cor triatrium dexter (srce sa tri pretkomore) je retka kongenitalna anomalija srca, čini 0,1% svih kongenitalnih srčanih oboljenja.

Uzrok nastanka
Urođene srčane mane nastaju u kompleksnoj interakciji genetskih činilaca i faktora sredine. Vrlo retko se može otkriti uzrok kongenitalne srčane malformacije kao, na primer, rubeola majke ili hronično prekomerno uživanje alkohola majke u toku embriogeneze. Različiti faktori kao hipoksija, jonizujuće zračenje, neki medikamenti imaju teratogeni efekat. Rizik pojave urođene srčane mane kod dece roditelja sa kongenitalnom srčanom malformacijom je nizak, 2-5%, i ne bi treblo da predstavlja prepreku prilikom planiranja potomstva.
Klinička slika
Cor triatrium dexter se karakteriše postojanjem fibromuskularne membrane koja deli desnu pretkomoru na dva dela. Ova anomalija predstavlja prepreku i zastoj za protok krvi i u težim oblicima (koji su veoma retki) može dovesti do sistemske venske kongestije. Klinička slika može biti različita u zavisnosti od težine opstrukcije. Kod blažih opstrukcija, anomalija je asimptomatska i najčešće se slučajno otkriva. Kod težih oblika se može nastati zamor, bolovi u predelu jetre, nabrekle vene vrata, hepatomegalija (uvećana jetra), periferni edemi (otoci).
Dijagnoza
Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, kliničkog pregleda, EKG-a ehokardiografije (ultrazvuk srca).
Lečenje
Ukoliko simptomi postoje izvodi se hirurška korekcija anomalije.

ww.stetoskop.info

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.