subota, 7. travnja 2012.

Birgerova bolest


Birgerova bolest je hronična inflamatorna (zapaljenska) bolest koja zahvata male arterije i vene ekstremiteta. Inflamacije su segmentalnog karaktera sa očuvanim delovima krvnih sudova. Arterijsko stablo je normalnog izgleda sve do mesta okluzije kada nastaje prekid u kontinuitetu cirkulacije.
Uzrok nastanka
Najvažniji etiološki faktor je duvan. Obično obolevaju mlađi muškarci, ali se  u poslednje vreme javlja i kod žena.
Klinička slika
Prvi simptom je hladnoća u nogama, klaudikacije ( bolovi pri naporu) i noćni bolovi. Kasnije se javljaju veoma bolne ulceracije i gangrene. Stopala su hladna, puls je slabije opipljiv ili odsutan ispod kolena. U oko 40% slučajeva se javlja nodularni, bolno osetljiv površinski tromboflebitis. U oko polovine pacijenata postoji osetljivost na hladnoću i pojava Raynaudovog fenomena.
Dijagnoza
Osim anamneze i pregleda, od neinvazivnih metoda najznačajniji je ultrazvuk, ali arteriografija  definitivno potvrđuje dijagnozu.
Lečenje
Prekid pušenja. Protiv jakih bolova se uzimaju analgetici, može se pokušati sa hemoreološkim sredstvima, vazodilatatornom i antikoagulantnom terapijom. Kada su prisutne trofičke promene mora se pribeći amputaciji.

stetoskop.info

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.