četvrtak, 19. siječnja 2012.

Prehrana za zdravo srce


Kardiovaskularne bolesti (KVB) je zajednički termin za stanja koja zahvaćaju srce i krvne žile. Najčešća je ateroskleroza – oštećenje arterija

ŠTO UZROKUJE KARDIOVASKULARNE BOLESTI?

Ateroskleroza je sužavanje arterija izazvano naslagama masnih tvari (masnoća i holesterola) na stijenkama krvnih žila. To krvne žile čini manje elastičnim i smanjuje dotok krvi u vitalne organe.Ako dođe do blokade, zaustavljanja dotoka krvi koja sadrži kisik u organe, može doći do srčanog ili moždanog udara.
Mnogo je faktora koji utiču na razvoj KVB-a, a neke možemo i promijeniti.

Ono na što možete utjecati      
Pušenje
Visoki krvni pritisak
Visoki kolesterol
Debljina
Loša ishrana
Dijabetes tipa 2
Nedovoljna aktivnost

Ono na što ne možete utjecati
Pojava KVB-i u familiji
Dob
Spol
Oblik tijela (npr. veći je rizik kod ljudi s oblikom „jabuke“ nego „kruške“)

VAŠA PREHRANA MOŽE UTJECATI NA ZDRAVLJE VAŠEG SRCA

MASNOĆE
Zasićene i trans masnoće mogu povećati nivo holesterola u krvi. Mononezasićene i polinezasićene (omega 3 i omega 6) masnoće pomažu u snižavanju nivoa holesterola. Kako bi imali zdravo srce, smanjite zasićene masnoće u Vašoj ishrani i zamijenite ih nezasićenim masnoćama.

Savjeti za zdravo srce:
Koristite margarin umjesto putera.
Odstranite kožu na piletini, masnoću sa mesa i izbjegavajte obrađeno meso.
Odaberite mlijeko, jogurt i sir sa manje masnoće.
Kolače i kekse jedite samo u posebnim situacijama.
Jedite ribu bar dva puta sedmično.

RAVNOTEŽA ENERGIJE
Ako unosite više kilodžula (energije) nego što ih sagorijevate kroz aktivnosti, možete dobiti na težini. Za zdravlje Vašeg srca, neka Vam cilj bude održavati zdravu težinu odabirući hranu sa manjom energijom (kilodžuli) i sa puno nutrijenata.

Savjeti za zdravo srce:
Konzumirajte manje hrane koja sadrži puno šećera i masnoća i smanjite porcije u Vašim obrocima. Budite aktivni, ali se konsultujte sa Vašim doktorom prije početka vježbanja.

SOL
Postoje dokazi koji povezuju unos velike količine soli sa povišenim krvnim pritiskom. Visoki krvni pritisak dodatno opterećuje srce. Ako imate Visoki krvni pritisak, redovno ga pratite i ograničite unos soli.

Savjeti za zdravo srce:
Ne dodavajte so i ne stavljajte posudu sa soli na sto.
Ukus hrane poboljšajte dodavanjem svježeg bilja i začina umjesto soli.
Odaberite neposoljene orašaste plodove ili neposoljene kokice.

VLAKNA
Topiva vlakna pomažu u održavanju zdravih nivoa masnoća u krvi smanjujući apsorpciju holesterola. Za zdravo srce, odaberite hranu sa topivim vlaknima, poput hljeba od cjelovitog zrna, žitarica, voća i povrća kao što su mahunarke.

Savjeti za zdravo srce:
Započnite dan žitaricama od cjelovitog zrna.
U ishranu uključite mahunarke dodavanjem humusa (namaz od slanutka) u sendvič ili graha u salatu.

ANTIOKDIDANSI
Hrana koja sadrži puno antioksidansa može smanjiti rizik od razvijanja KVB-i. Poznato je da antioksidansi pomažu u sprječavanju sakupljanja masnih naslaga u arterijama.
Za zdravo srce, uživajte u voću i povrću raznolikih boja, orašastim plodovima i napitcima koji sadrže antioksidanse poput čaja, kafe i kakaa.

Savjeti za zdravo srce:
Opustite se uz šoljicu zelenog čaja.
Jedite voće za užinu, a za vrijeme objeda napunite pola tanjira sa povrćem ili salatom.
Za desert, uživajte u tamnim bobicama poput borovnica i kupina,
Počastite se sa nekoliko kockica tamne čokolade.
izvor: http://www.nestle.ba


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.