subota, 14. siječnja 2012.

10 tajni zdravog srca


Zdrav životni stil spriječava aterosklerozu, najčešću bolest krvnih žila

S pola sata brzog hodanja dnevno te malim promjenama u prehrani možeš učiniti puno za zdravlje svojih krvnih žila, koje je direktno povezano sa zdravljem srca, mozga i drugih organa. Kardiolog dr. Krešimir Štambuk objašnjava zbog čega dolazi do srčanog ili moždanog udara te daje deset jednostavnih preporuka za sprečavanje bolesti krvnih žila

Kardiovaskularne bolesti, koje su uzrok oko 50 posto slučajeva smrti u razvijenim zemljama, mogu podijeliti na bolesti krvnih žila srca, koje dovode do srčanog udara, te bolesti krvnih žila mozga, vrata i glave, koje mogu prouzročiti moždani udar, objasnio nam je dr. med. Krešimir Štambuk, internist kardiolog iz Kliničke bolnice Sestre milosrdnice i asistent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
 
Prevencija donosi rezultate

U razvijenim se zemljama u zadnje vrijeme polako smanjuje učestalost srčano-krvožilnih bolesti, a za to je, smatra dr. Štambuk, zaslužna dobro provedena prevencija. A ona može biti primarna i sekundarna: u primarnoj prevenciji zdravom se čovjeku preporučuje da ne puši i ne jede masnu hranu te da se više kreće kako se bolest ne bi pojavila, a kod sekundarne - nakon što je bolest dijagnosticirana i liječena - da se pridržava sličnih, ali strožih uputa kako se bolest ne bi vratila ili pogoršala.

Kao prevenciju za zdrave ljude dr. Štambuk preporučuje deset jednostavnih stvari koje bi svatko mogao napraviti za zdravlje svojih krvnih žila i srca:

Svaki dan, ili barem 5 dana u tjednu, brzo hodaj po pola sat
Izbjegavaj hranu s puno kolesterola, poput svinjetine i jela pripremljenih na roštilju
Koristi maslinovo i laneno ulje
Barem tri puta tjedno jesti ribu, jer je bogata omega-3 masnim kiselinama
Najmanje 3 puta dnevno jedi voće i povrće
Jedi više manjih obroka tijekom dana
Nemoj pušiti
Alkohol pij tek u manjm količinama (preporuča se crno vino)
Nemoj dosoljavati hranu (zbog kontrole tlaka)
Uzimaj redovito sve prepisane lijekove
Općenito se smatra da je za zdravo srce najbolja mediteranska prehrana.

zdravakrava.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.